Wat is MS?

Wat is multiple sclerose (ms)

Het is een misverstand om te denken dat MS een spierziekte is. MS kan wel verlamming van spieren tot gevolg hebben, maar het is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De naam Multiple Sclerose verwijst dan ook naar de hersenen: Multiple betekent veelvuldig en Sclerose betekent verharding. In de witte stof van de hersenen bevinden zich meerdere (vandaar de term ‘multiple’) sclerotische haarden. Sclerotische haarden bestaan uit littekenweefsel, ontstaan doordat het beschermende omhulsel van de zenuwbanen stelselmatig wordt afgebroken.

De ziekte openbaart zich bij volwassenen meestal tussen de 20 en 40 jaar. In Nederland zijn er ongeveer 17.000 mensen met de ziekte. De oorzaken van MS zijn onbekend.

Ziekteverloop

Er zijn verschillende vormen van MS:

  • Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS)
  • Secundair progressief Multiple Sclerose (SPMS)
  • Primair Progressief Multiple Sclerose (PPMS)

De meest voorkomende variant is Relapsing Remitting MS. Ongeveer 85% van de mensen bij wie MS wordt vastgesteld, heeft deze variant. Bij RRMS worden periodes met klachten afgewisseld met periodes van herstel waarin klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Vaak gaat RRMS na verloop van tijd over in secundair progressieve MS. In deze tweede fase is er sprake van geleidelijke achteruitgang treedt er geen tussentijds herstel meer op.

Het beloop van de ziekte varieert sterk per patiënt.

Zo is een deel van de patiënten na 20 jaar nog niet rolstoelafhankelijk, maar zijn er ook patiënten die al na enkele jaren geheel afhankelijk van hulp van anderen zijn. Bij de meeste patiënten kenmerkt de ziekte zich door periodes van verbeteringen en verslechteringen.

  • Reeds ingezameld: €58.649,- 90%

Wilt u meehelpen?